ARYZA Chia Seed

ARYZA Chia Seed

ARYZA Chia Seed mengandungi 100% biji chia kualiti premium yang diimport terus dari Mexico dan merupakan jenama biji chia yang paling dipercayai oleh semua pengamal diet.

ARYZA chia seed dijamin bersih dan halal. Proses pembersihan dan pensterilan ultra ungu (UV) dilakukan di Mexico sebelum biji chia diimport ke Malaysia untuk memastikan biji chia bebas daripada kuman. Malah, ARYZA Chia Seed dibungkus digudang yang hanya membungkus biji chia untuk memastikan biji chia dalam keadaan terbaik dan bebas gluten.

ARYZA Chia Seed adalah 100% biji chia, iaitu makanan semulajadi, ia tidak mengandungi sebarang perasa, pewarna mahupun pengawet. ARYZA Chia Seed bukan makanan yang diproses. Dan juga bukan produk farmaseutikel. Biji chia adalah berbeza berbanding biji selasih mahupun biji herbatulsuada.

ARYZA Chia Seed amat sesuai untuk semua peringkat umur, termasuk bayi setahun ke atas, kanak-kanak, ibu mengandung, ibu berpantang, warga emas dan pengambilan ARYZA Chia Seed sesuai untuk lelaki mahupun perempuan. Seisi keluarga boleh menikmati khasiat SUPER FOOD walaupun mempunyai masalah kekurangan G6PD mahupun sensitif gluten. Malah biji chia amat sesuai untuk pengamal vegetarian.

Super food       

ARYZA Chia Seed  mengandungi :

√ 5x ganda kalsium berbanding susu

2x ganda antioksida berbanding beri biru

2x ganda kalium berbanding pisang

8x ganda Omega-3 berbanding ikan salmon

3x ganda zat besi berbanding bayam

√  7x ganda vitamin C berbanding buah oren

15x ganda magnesium berbanding brokoli.

√ Ia juga mengandungi protein, serat dan pelbagai mikronutrien. Biji chia bebas daripada bahan kimia, steriod, zero kolesterol dan merupakan makanan semulajadi.

 

 1. Mudah Disediakan

  Hanya rendam dalam minuman atau tabur dalam makanan.

 2. Melancarkan Sistem Pencernaan

  ARYZA  Chia Seed mampu menyerap air sehingga menjadi agar-agar (lapisan luar chia diperbuat daripada lendir larut air, polisakarida bukan kanji (NSP), yang membengkak sehingga beberapa kali dan memperoleh seperti gel) dan mengandungi kandungan serat yang tinggi. Oleh itu, ia melancarkan pergerakkan makanan dalam sistem pencernaan dan membantu membuang toksin dalam badan. Amat sesuai untuk mengatasi masalah sembelit.

 3. Kenyang Lebih Lama

  Biji chia mengembang 10 kali ganda daripada saiz asal apabila ia direndamkan dalam air. Malah, ia kekal kembang di dalam perut. Maka, ia akan memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan dapat mengawal selera makan.

 4. Menstabilkan Gula Dalam Darah

  ARYZA Chia Seed mempunyai indeks glisemik yang rendah. Oleh itu, ia membantu mengimbangkan paras glukosa dalam darah dan amat sesuai dijadikan sebahagian daripada diet pesakit kencing manis (tahap 1 dan tahap 2).

 5. Meningkatkan Tenaga Dan Kadar Metabolisma

  ARYZA Chia Seed mengandungi kandungan protein yang tinggi. Dalam 28g biji chia mengandungi 4.4g protein. Maka ia boleh dijadikan sebahagian daripada sumber tenaga harian. ARYZA Chia Seed sesuai untuk golongan vegetarian dan pengamal diet alkins. Chia seed juga sesuai dimakan sejam sebelum workout sebagai sumber protein.

 6. Menurunkan Tekanan Darah

  Omega-3 dalam ARYZA Chia Seed juga berfungsi menurunkan tekanan darah. Oleh itu, ia amat sesuai untuk pesakit darah tinggi. Tekanan tinggi menjadi rendah kerana biji chia merendahkan kolesterol dalam salur darah yang mengawal atur gula dalam darah.

 7. Menurunkan Kadar Kolesterol Dan Melindungi Jantung

  ARYZA Chia Seed mengandungi Omega-3 yang melindungi jantung dengan mengurangkan kolesterol dan mengurangkan tekanan darah. Biji Chia terkenal dengan makanan kaya Omega-3 yang mampu menurunkan kadar kolesterol. Serat dalam chia seed juga membantu mengurangkan kolesterol dalam darah. 100g biji chia menyediakan kira-kira 8.83mg atau 55% daripada tahap harian diperlukan niacin. Niacin membantu mengurangkan tahap LDL-kolesterol dalam darah. Disamping itu, ia menambah aktiviti GABA dalam otak yang seterusnya membantu mengurangkan kebimbangan dan neurosis.

 8. Membantu Mengurangkan Berat Badan ARYZA  Chia Seed boleh mengembang sehingga 10x ganda berbanding saiz asal. Oleh itu,  ia boleh memberikan rasa kenyang yang lebih lama dan mengurangkan ketagihan gula. Zat zink dalam chia seed membantu menghasilkan hormon leptin, iaitu hormone yang mengawal selera makan.
 9. Membantu Pembentukkan Dan Menguatkan Tulang

  ARYZA Chia Seed mengandungi kandungan kalsium yang tinggi dan boron. Kedua-dua zat ini diperlukan untuk pembentukkan tulang serta mengekalkan kekuatan tulang. Maka, ia amat sesuai untuk ibu mengandung, ibu yang menyusukan anak, dan kanak-kanak.

 10. Mencegah Osteoporosis

  Zat kalsium ARYZA  Chia Seed membantu menguatkan tulang dan gigi. Malah, zat tambahan seperti magnesium dan fosforus yang terdapat dalam biji chia membantu meningkatkan ketumpatan tulang. Oleh itu, biji chia dapat mencegat osteoporosis warga emas.

 11. Mengawal Masalah Gout

  Penurunan berat badan, kolesterol dan tekanan darah normal mengurangkan asid urik dalam badan. Aryza Chia Seed membantu dlm penurunan berat badan, kolesterol dan tekanan darah. Biji chia juga menstabilkan gula dalam darah. Aryza Chia Seed juga membantu menyingkirkan toksik punca GOUT melalui proses detoks.

 12. Menggurangkan Arthritis (Sakit Sendi)

  Kandungan Omega-3 dalam ARYZA Chia Seed mampu mengurangkan keradangan sendi. Malah, biji chia mempunyai kalsium yang menguatkan tulang.

 13. Menggurangkan Lenguh Badan

  Pengambilan ARYZA Chia Seed dalam diet secara konsisten dapat menggurangkan lenguh badan dan sakit sendi.

 14. Menggurangkan Senggugut

  Omega-3 dalam ARYZA Chia Seed dapat menggurangkan senggugut semasa haid.

 15. Menambahkan Susu Ibu

  Susu ibu adalah gabungan antara air, protein dan lemak. Biji chia mengandungi protein dan Omega-3 (sejenis lemak baik) yang membantu meningkatkan susu badan jika ibu mengambil air yang mencukupi (sekurang-kurangnya 2-3L sehari).

ARYZA Chia Seed mengandungi :

 • 5x ganda kalsium berbanding susu
 • 2x ganda antioksida berbanding beri biru
 • 2x ganda kalium berbanding pisang
 • 8x ganda Omega-3 berbanding ikan salmon
 • 3x ganda zat besi berbanding bayam